Forsiden Om meg Bryllup Kontakt meg Interiør og oppussing Legg meg til som venn

Kategori: Mat og drikke

oppskrift - reke og skalldyrsalat

12.09.2012 @ 11:18 i Mat og drikke 0 kommentarer

Ingridveim har flyttet til skagevegen.com

les innlegget HER

oppskrift panna cotta

31.08.2012 @ 08:11 i Mat og drikke 0 kommentarer

Ingridveim har flyttet til SKAGEVEGEN.COM

Les siste innlegg HER

Indrefilet av storfe, oppskrift og fremgangsmåte

30.08.2012 @ 15:45 i Mat og drikke 0 kommentarer

Ingridveim har flyttet til SKAGEVEGEN.COM

Les siste innlegg HER

Standpunkt til mat og fin rødvinssaus

29.08.2012 @ 09:41 i Mat og drikke 0 kommentarer

Ingridveim har flyttet til SKAGEVEGEN.COM

Les siste innlegg HER

Caprese salat

28.08.2012 @ 20:43 i Mat og drikke 0 kommentarer

Ingridveim har flyttet til SKAGEVEGEN.COM

Les siste innlegg HER

Italiensk mat (bilder)

28.06.2012 @ 21:40 i Mat og drikke 0 kommentarer

Ingridveim har flyttet til SKAGEVEGEN.COM

Les siste innlegg HER

Fersk uke og french macaroons

18.06.2012 @ 14:33 i Mat og drikke 0 kommentarer

Ingridveim har flyttet til SKAGEVEGEN.COM

Les siste innlegg HER

Mitt lille mat-arkiv

08.06.2012 @ 20:07 i Mat og drikke 0 kommentarer

Ingridveim har flyttet til SKAGEVEGEN.COM

Les siste innlegg HER

Fem år..

20.05.2012 @ 21:40 i Mat og drikke 0 kommentarer

Ingridveim har flyttet til SKAGEVEGEN.COM

Les siste innlegg HER

Fyllt kylling og fredag

27.04.2012 @ 19:58 i Mat og drikke 2 kommentarer

Fredag folkens! Beste dagen i uka spør du meg.

Titter kjapt innom, dere vet det har vert en hektisk uke i hjemmet. I dag skal vi koble av, med både The voice og senkveld.. Fyllte kyllingfileter står i ovnen og koser seg mens både smørdampet brokkoli, saltkokte poteter og hjemmelaget tomatsaus lager en nydelig aroma i hele huset som nå er ryddet og vasket ned til det minste støvkorn.









Nå er lysene tent, bordet dekket og vinflasken snart åpnet. Dette har vi fortjent har vi ikke? :) Jeg er SÅ sliten, men samtidig SÅ lykkelig, heia livet og alt livet har å tilby!





Denne fylte kyllingen er faktisk fra forrige fredag. Med sweet chilli og hjemmelaga tzatsiki. Yam!
NÅ er det mat + The Voice. God hel til alle dokker! ♥

Blå mandag?

16.04.2012 @ 06:10 i Mat og drikke 4 kommentarer

Blå mandag kan også være en deilig mandag, eller søt mandag om du vil.

















Disse herlighetene ble laget på fredag, sammen med disse og disse, men siden jeg testet ut blåfargen, tenkte jeg å spare den til blåmandag :D
Blåmandag eller ei, jeg ønsker alle lesere en veldig fin og rosenrød mandag ♥

 

Oppskrift Teriyaki

14.04.2012 @ 18:35 i Mat og drikke 0 kommentarer

Det ble teriyaki i går, med kjøtt istedenfor kylling, litt variasjon skulle bare mangle. Jeg vet ikke med andre, men jeg vil tørre å påstå at marinaden utgjør 90 % av måltidet. Marinaden er også såpasse allsidig, at du kan bruke den til både kylling, storfe, svin, til og med fisk.



Kameraet var veldig tomt for strøm i går, så fikk ikke tatt "steg for deg" bilder. Men det er jo så enkelt å lage, her har dere oppskriften:

Marinade

- 2,5 dl soyasaus
- 1 1/2 dl god olivenolje
- 0,5 dl mørk sirup
- 8 fedd knust hvitløk
- 0,5 dl brunt sukker

Kok opp alt, la det småkoke i 5 min, avkjøl og bruk som marinade. Ha marinaden i kjøttet, dekk med plastikk og la det marineres i minst 60 min.
Stek så kjøttet i en rykende varm jerngryte.

Tilbehør

4 vårløk
4 ferske championger
Kutt opp championg og vårløk, ha dem oppi gryten mot slutten av steketiden.
Serveres med ris eller alene.

Det er ikke alltid man trenger en ekstra saus ved siden av, Marinaden og vannmengden av kjøttet er nok om man lager til 2 personer. Er man 4 eller flere, kan det være greit å ha en god saus, sausen kan også brukes som marinade, er du ikke glad i vin - sauser kan du lage dobbelt opp av marinaden over, minus hvitløk, for å legge til litt mer veske.

Saus

0,6 dl tørr hvitvin
0,6 dl vann
3 ss sukker
2 soyasaus
0,5 ts malt ingefær
1 ts maizenna

1. Kok opp vin, halvparten av vannet, sukker, soya og ingefær.
2. Rør ut maizenna i resten av vannet, tilsett under omrøring i en tynn stråle til det tykner. Smak til med soya og pepper.





Mmmmm, lykke til!

Streken og cupcakes

14.04.2012 @ 11:58 i Mat og drikke 2 kommentarer

Hei dere, sov helt til 10 i dag, galskap med tanke på at jeg sovnet på sofaen under senkveld, den armkroken altså :)

Her skinner solen, helgen ser lovende ut. I dag blir det venninde tid med kine, garantert en latterfull aften, kino står på menyen, og kanskje sushi? Kine er så skeptisk. Jeg blir der til i morgen. Jeg tenker mannen skal kose seg med Gran Tourismo med kamerater og disse, som han kom hjem med i går



Haha, er det forresten noen som vet hvor man kan få tak i "streken t-skjorte"? Stein Inge har SÅ lyst på en sånn. Huff.

Jeg er forresten veldig fornøyd med gårsdagens cupcake baking. Her er noen knips, og når skriver noen, så la oss bare skrive at kameraet gikk litt varmt!

























Tusen takk for mange positive tilbakemeldinger både her og på facebook i går. Spesielt for denne cupcaken her, som dere likte så godt:



Da liker dere sikkert denne også ♥



Ha en fin lørdag, fininger. Oppskrift på teriyaki kan jeg fikse senere i dag!

En hyllest til fredag

13.04.2012 @ 16:29 i Mat og drikke 8 kommentarer

Hei dere, titter kjapt innom til ære for ukens beste dag, fredag. I det siste har jeg bakt hver eneste fredag. Var litt ekstra kreativ i dag, ble mye bra, dette rakk jeg før kameraet streiket:

 











Snakkes vi senere? Håper det :)

Cupcake Collection

12.04.2012 @ 18:31 i Mat og drikke 6 kommentarer

Dere ♥

Til dere som ikke har fått det med seg enda, eller til alle de fantastiske nye leserne mine, så elsker jeg å bake. Cupcake må være favoritten, man trenger bare noen få grunnoppskrifter, også er det mangfoldige måter du kan få så mange forskjellige smaker.
Når det er sagt, det gøyeste er vel å pynte dem? Vær kreativ, kun fantasien setter grenser.

Siden jeg startet å blogge, har jeg blitt flinkere å ta bilder og samtidig skrive ned oppskriftene, som jeg igjen deler med dere.
"problemet", om man kan kalle det det, er at det faktisk ikke er så veldig lengesiden jeg fant en god flyt i denne bloggingen. Så til deg som så fint spurte om jeg kunne lage et innlegg med mine arkiverte cupcake samlng; ja, det kan jeg, men som skrevet over blir det ikke så mye å skryte av:













Disse lagde jeg med en egg-basert frosting/glasur, denne kan være vanskelig å få til om du ikke er vant med å lage den, men jeg har trua, det er bare til å prøve til det sitter!
Oppskriften på både deig og frosting, finner du her







Cupcakene over her, må være noen av de beste jeg både har smakt og lagd. Oppskriften finner du her, til disse har jeg brukt den enkle smørkremen, den finner du her







Disse over lagde jeg til ære for siste dagen i påske, gjorde en liten vri på enkle frostingen, som du finner her

Happy cupcake day!



Oppskrift Enkel Smørkrem/frosting

12.04.2012 @ 15:41 i Mat og drikke 2 kommentarer

Smørkrem lages i en fei, med en en kjøkkenmaskin - enda fortere. Jeg bruker som oftest denne:

- 100 g meierismør
- 300 g siktet melis
- 1 1/2 ts vaniljesukker
- 5 ss melk eller annen veske

Smøret MÅ være temperert for å få riktig konsistens

Slik gjør du

1. Pisk temperert smør og siktet melis til det er jevnt blandet

2. Tilsett væske litt etter litt, til du får en krem som er lett og smidig å jobbe med

Blir kremen for hard, tilsetter du bare mer veske. Er kremen for bløt, kan du prøve å sette den i kjøleskapet i 30 minutter, eller tilsette mer melis - husk at den må være siktet, hvis ikke blir det klumper.

Varier og eksprimenter

Husker dere påskecupcakene jeg lagde på mandag? Skulle egentlig vente til i morgen, men den er for god til å holde tilbake. Oppskriften har dere over her, det eneste jeg gjorde var å bytte ut 5 ss melk med 6 ss baileys. Om du ikke er så glad i smaken av alkohol men liker selve smaken av baileys, kan du balansere med kaffe.
Bare husk at veskemengden må være den samme heletiden, husk på dette om du i tillegg vil tilsette flytende farge.



Fredagskos (oppskrift marinert chicken curry)

30.03.2012 @ 20:01 i Mat og drikke 8 kommentarer

Fredag fortjener en ekstra god matrett. I dag er det chicken curry på menyen. Chicken curry er en indisk rett, men siden jeg er halvt fra Thailand liker jeg å gjøre min egen Thailandske vri, den største forskjellen må være at jeg liker å få syrligheten fra lime, framfor creme fraiche, i dag har jeg brukt begge deler. Jeg legger alltid kuttet kylling i marinade i minst en time før jeg steker det. Denne oppskriften holder til 3 personer, i dag brukte jeg 2 store kyllingfileter.



Marinade

2 ss kumin
1 1/2 ts chillipulver (alt ettersom hvor mye du tåler)
4 ss karri
1 finhakket rødløk
2 finhakket sjalottløk
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts paprika
3 krm frisk koriander
2 krm frisk vårløk
3 ss olje
3 ts sesam frø
saft av 2 lime

Bland alt dette sammen med oppkuttede kyllingbiter, la det stå i kjøleskapet minst en time før det stekes.



Saus

Når kyllingen er klar for å stekes, steker du den i en høy panne, slik at du kan lage sausen i samme panne. Husk å steke i flere omganger dersom det er for mye kylling i forhold til pannens omkrets, husk at kyllingen skal stekes, ikke kokes. Bruk gjerne en kraftig og tung jerngryte.

Ingredienser

2 hvitløksfedd, finhakket
1 ss karri
1/2 ts salt
1/s ss tomatepurè
ca 2 ss revet ingefær (fersk)
1 ts gurkemeie
2 ts chillipulver (pass på så du ikke brenner deg, husk å lage etter dine smaksløker)
2 dl vann
1 boks creme fraiche

Bland alt i samme rekkefølge ingrediensene står skrevet over, la det småkoke i ca 10 min før du har oppi creme fraiche. La det deretter trekke i ca 5 min. Smak til med mer krydder etter behov.



Tilbehør

Dette er litt smak og behag, dersom jeg hadde hatt litt mer tid til rådighet i dag, hadde jeg laget nanbrød. Det er også veldig vanlig og servere dette sammen med ris, jeg, thailanderen som jeg er, bruker selvfølgelig jasmin ris, inderne bruker veldig ofte basmati. Begge deler er kjempe godt.



Pynt med litt koriander, og ha gjerne fersk tomat, agurk eller paprika på siden.



Masse lykke til, masse god helg, og velbekomme!

 

Smak av helg (oppskrift på små saftige cupcakes)

23.03.2012 @ 16:20 i Mat og drikke 0 kommentarer

Når det er helg liker jeg å bake. Ingenting er som et hus fyllt av nybakst lukt i hele huset og kalenderen viser fredag eller lørdag.

I det siste har det gått mye i cupcake og andre småkaker. Sist gang jeg la ut bilder og oppskrift var dette en av den avanserte sorten, og de var kanskje litt store dersom man bare er to.



Sjekk ut flere smakfulle bilder her og oppskrift her.

Derfor kommer jeg nå med en oppskrift på noen saftige og søte smaksbomber som er passelig i størrelsen.



Denne oppskriften holder til ca 20 passe store cupcakes. Om du vil fryse ned, og vil at de skal smake nybakt også når de er tint opp igjen, anbefaler jeg en teskje eller to med vegetabilsk olje, og en ts salt. Dere aner ikke hvor utrolig saftig det blir. Nam nam!



Du trenger

3 egg
3 1/2 dl sukker
225 g smør
2 dl melk
5 dl hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
1 ts salt
2 ss vegetabilsk olje

Slik gjør du

- Pisk eggedosis av egg og sukker
- Ha i romtemperert eller smeltet smør, ha i melken
- Bland alt det tørre og bland det med eggedosis vekselsvis med melkeblandingen

Ha i former, husk at bakepulveret gjør at de hever, fyller du helt opp til toppen, vil toppen av kaken komme ganske langt over toppkanten på formen.
Stekes på 180 grader i ca 20 min.

Dette er en kjempe enkel grunnoppskrift som dere fint kan mekke sammen i en fei. På de lyse liker jeg og tilsette 3 ss kardemomme og 2 ss kanel.
De mørke er sjokolade og da tilsetter jeg 2 1/2 ss kakao.

Lek deg også med frosne bær, sjokoladebiter, banansmak med most banan etc.

Avkjøl på rist, og dekorer med smørkrem, oppskrift finner du her.



God helg!

God lunsj

15.03.2012 @ 14:14 i Mat og drikke 0 kommentarer

En god lunsj er ingen heksekunst. Ta småting du synes er godt og la matvarene omfavne hverandre..





Jeg foretrekker ost, pasta eller tunfisk til en lunsj-salat. Kjøtt forbinder jeg mer med middag.



I dag har jeg brukt

- Cherrytomater
- Sorte og grønne oliven
- Fetaost (NAM)
- Frees salat
- Gresskarkjerner

Jeg er ingen dressing person, ihvertfall ikke oljebasert. Har jeg veldig lyst på bruker jeg youghurt naturell eller kesam og krydrer til smaken.

Sen lunsj idag som dere ser. Skal til mamma og spise thai mat i kveld, så må spare plass. Wohoooo!

Happy torsdag, snart helg, hjelpes.

Oppskrift skinkegrateng

23.02.2012 @ 20:52 i Mat og drikke 1 kommentar

I dag kom familien på uventet besøk rundt middagstider. Veldig koselig, men visste ikke helt hva jeg skulle lage. Skinkegrateng er har få men gode ingredienser og den gjør seg selv i ovnen. Det gjør ingenting om du lager for mye, for du kan bruke den som pålegg, sammen med en salat eller brød eller du kan spise den sånn som den er.

Bruk det du har, man ikke ha purreløk eller cottage cheese dersom du ikke bruker dette i hverdagen. Denne oppskriften holder til ca 6 personer

Dette trenger du



600 g kokt skinke
2 løk
2 stk purre
2 ss olje til steking
8 egg
8 dl melk
2 ss salt og pepper etter smak
100 g revet ost (kan sløyfes)

Slik gjør du



- Finhakk purreløk, løk og skinke
- Ha olje i en panne og surr purreløk og løk til det er blankt



- Ha tilslutt i skinke, stek alt i 2 - 3 minutter



- Ha det hele oppi en ildfast form



- I en egen bolle visper du egg
- Tilsett melk, cottage cheese og krydder



- Hell alt over i formen og strø ost over

Stekes på 200 grader på nederste rille i ca 30 minutter



Serveres med grøvt brød og salat.

Velbekomme!

Oppskrift fastelavensboller ala Ingrid

20.02.2012 @ 20:57 i Mat og drikke 2 kommentarer

Okei, siden vi var vekke i hele går så later vi som fastelaven er idag, bare sånn at Stein Inge kan få boller med krem.



Selvfølgelig er de hjemmelaget, så her er oppskrift. Denne deigen gir ca 20 boller.

DEIG

Du trenger

100 g smør
ca 9 dl hvetemel
1 ts kardemomme
1 dl sukker
1/2 ts bakepulver
1/4 ts salt
3 1/2 dl melk
50 g gjær (eller 2 pk tørrgjær)
1 egg til pensling






Slik gjør du

Smuldre smøret i 3/4 av melet. Bland resten a det tørre. Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren i den. Bland alt godt. Søt gjærdeig skal ikke eltes for lenge, da risikerer du at det ferdige resultatet blir seigt. (5 min i på lav hastighet om du bruker kjøkkenmaskin). Tilsett nok mel til at deigen akkurat løsner fra bollen. Ha bare i litt mel av gangen slik at deigen ikke blir for fast.

Dekk bollen med et klede. Hev deigen til dobbel størrelse. Det tar 30 - 40 minutter. Deigen skal stå lunt. Pass på at den ikke står i trekk.

Ha litt mel på bakebordet og slå ut deigen. Elt den litt. Tilsett rosiner dersom du liker det. Del deigen i to, rull hver del ut til en pølse og del den i 10 emner.
Rull ut boller og legg dem på bakepapir på stekeplate.

Etterhev bollene i ca 20 minutter under et klede. Pensle dem med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen på 225 grader i 10 - 12 minutter.
Avkjøl på rist, hvis ikke blir de klamme og ekle.





FYLL

Du trenger

Kremfløte (alt ettersom hvor mange boller du skal lage)
Sukker/perlesukker
1 ts vaniljesukker
Melis (til pynt)
Bringebær-syltetøy

Slik gjør du

- Stivpisk kremfløte sammen med sukker og vaniljesukker
- Ha i 3 - 4 spiseskjèr syltetøy i kremen
- Smør syletøy på topp og bunn
- For å få kremen mellom bollene så luftig og høyt som mulig bruker jeg kremsprøyte. Bare på den nederste delen.
- Ha melis på toppen







Velbekomme!

Det blir mye mat og lite interiør her for tiden, og jeg beklager det. Tingen er den, at det har dukket opp mye uforutsette hendelser på familiefronten og positive jobbrelaterte hendelser som krever mye fra både Ingrid og mann. Jeg kommer selvfølgelig sterkere tilbake når døgnets 24 timer tillater det.



Om dere har noen spørsmål, så klikk gjerne innom "kontakt meg" over headeren.

Ha en nydelig kveld, dere!

Fin søndag og oppskrift på ostesufflè

19.02.2012 @ 15:43 i Mat og drikke 0 kommentarer

Hello Georgus! Har dere hatt en fin helg sålangt? Igår var jeg ikke helt i strøket, men idag fikk jeg sovet helt til klokken 09:30. Veldig deilig og veldig etterlengtet. En ekstra fin søndag fortjener en ekstra fin og god frokost. Avgjørende for en perfekt start på dagen.



Ostesufflè



Du trenger

3 ss smør
4 ss hvetemel
3 dl melk (vet at jeg glemte melken på bilde over)
1/2 ts muskatnøtt og annet krydder du liker i en omelett
5 egg
200 - 300 gram revet ost



Slik gjør du

- Skill eggehviter og plommer
- Stivpisk eggehvite



- Smelt smør
- Rør inn hvetemel
- Rør godt til det får en nøttebrun farge



- Ha i salt, pepper og ønsket krydder
- Spe på med melk
- Ha i egge plommer
- Og ost



Når du har blandet alt sammen, har du til slutt i eggehviten. Det er viktig at du skjærer den i, slik at den blir lett og luftig. Det er også viktig at du ikke dunker i formen eller ovnen under steking, da vil den falle sammen.

- Hell så alt i en smurt ildfast form



Stekes midt i ovnen på 175 grader i 45 - 50 minutter. Når toppen er gyllen og har blitt ca 1/3 så stor som den var, er den ferdig.



Serveres enten med asparges, eller friske grønnsaker.



Lykke til og velbekomme!

Oppskrift hjertekake

15.02.2012 @ 16:52 i Mat og drikke 2 kommentarer

Igår lagde jeg hjertekake til min kjære.



Se flere bilder her. Jeg liker å ha noe godt i frysen, så derfor er oppskriften tredoblet. Om du ønsker en litt mindre/lavere kakebunn kan du enten skjære kakebunnen i to, slik at du få to kaker, eller subtrahere ( - ) oppskriften med to eller fire. Dette er en helt enkel, god, luftig og saftig sjokoladekakebunn - oppskrift som du kan bruke til det meste.

BUNN



Du trenger

6 egg
4,5 dl sukker
150 g mykt smør
8 dl hvetemel
5,5 dl lettmelk
4 ts bakepulver
3 ss kakao
6 ts vaniljesukker

 Slik gjør du

- Pisk stiv eggedoosis av egg og sukker
- Hell i mykt/smeltet smør og melk
- Sikt på alle de tørre ingridiensene (hvetemel, bakepulver, vanlijesukker og kakao)
- Bruk slikkepott og bland lett slik at røren blir klumpfri
- Hell røren i en smurt form
- Stek kaken. La den stå i noen minutter i formen før du tar den ut.

Stekes på nederste rille på 175 grader.

Steketid avhenger av hvor mye røre du bruker og dybe på formen. En rund form på ca 22 cm i diameter tar ca 50 min med denne oppskriten.

Nå er vi kommet til det som gjør denne kaken unik, og ubeskrivelig god. Jeg la ut en oppskrift på en veldig god eggedosisbasert smørkrem her. Skjønner at den er for viderekommende når det var en del av dere som ikke fikk den til. (det må bare øves og øves til det sitter).

Derfor har jeg, til denne kaken, laget en enkel og god smørkrem. Den blir selvfølgelig best med skikkelig godt smør, men det funker også med margarin. Husk at det må være temperert og mykt, du må ikke smelte.
Dersom du vil ha fyll i midten av kaken kan denne brukes, jeg satt fast i tidsklemma i går, så jeg brukte den kun for å få et rødt under-lokk på hjertet. Jeg tilsatte også litt knust mørk sjokolade, for smakens og tyggemotstandens skyld.

SMØRKREM

Du trenger

100 g smør
300 g siktet melis
1 1/2 ts. vaniljesukker
3 ss. melk eller annen veske (f.eks. sitronsaft, rom, appelsinjuice, kokosmelk etc.)
evt. Konditorfarge. (dersom du bruker flytende farge må du huske at ønsket mengde farge må trekkes fra melken eller den andre vesken du bruker).


Slik gjør du

- Pisk temperert smør og melis til det er jevnt blandet. (det skal ha en couscous/smuldrepai konsistens).
- Tilsett veske litt etter litt. Pisk til kremen er lett, luftig og smidig å jobbe med.
Synes du kremen blir for myk, kan du sette den i kjøleskapet i noen minutter. Ikke for lenge, da stivner den.

Brukte rød konditorfarge for å få det røde underlokket. Fordel utover kaken, så jevnt og flatt som mulig.



Topplokket er av bringebær, siden det er det jeg liker best, det passer også utmerket til sjokolade. Bruk gjerne andre bær som du liker.

TOPPLOKK



Du trenger

ca. 250 g dypfryste bringebær.
2 dl ferdig bringebærgele
Sjokoladehjerter
2 dl kremfløte

Slik gjør du



- Smelt geleen over svak varme
- Plasser de dypfryste bringebærene en etter en, tett i tett rundt kanten ytters på hjertet
- Gjenta det hele innover til rett før midten
- Plasser to eller tre hjertesjokolader i midten av kaken, og fyll igjen resten av hulrommet med bringebær
- Når geleen er helt flytende, heller du, med en dyp skje, geleen over bringebærne slik at det geleen og bringebærne går i ett.
Det vil renne over, dette fjernes når geleen er stiv. Det er derfor viktig at bringebærne er dypfryst, dette gjør at geleen stivner fort.
- Bruk en bakepensel og smør gele over alle bringebærene, slik at alt blir dekket med gele.

Avkjøles i kjøleskapet i ca 10 min.

Rett før servering stivpisker du 2 dl med kremfløte, og smører eller sprøyter på kanten av hjertet.
Jeg var som sagt stuck i tidsklemma igår så jeg måtte bare kjøre på. Gjør du dette etter avkjøling og rett før servering vil ikke fargen smitte over i kremen.



Lykke til og velbekomme!

Iransk risrett

06.02.2012 @ 22:21 i Mat og drikke 6 kommentarer

God kveld, skjønninger. Jeg slapp unna brann på kjøkkenet denne gangen. Jeg lagde denne risretten selv, for første gang idag.

Dette er en rett jeg for første gang smakte hos min forlover, som er halvt fra Iran. Jeg har bare spist den to ganger, det er kanskje derfor jeg synes den er så god, selv med de få ingrediensene.
Rettens kjennetegn er den deilige sprø skorpen man får utenpå "riskaken".

Du trenger

5 fedd hvitløk (gjerne mer om du er glad i det)
½ løk
5 - 7 spiseskjeer konsentrert tomat-puré (tilsettes etter rismengden)
Olje til steking
2 ss smør
400 gram kjøttdeig (karbonadedeig er et sunnere alternativ)
Salt og pepper
2 store poteter eller 3 små
Yoghurt naturell
Ønsket mengde jasmin eller basmati ris



Slik gjør du



Kok risen
Du skal ikke følge vannmengde-regelen her, vannet skal dekke ca 2-3 cm over rismengden.
Finhakk potetene, husk små biter slik at de blir kokt sammen med risen.
Ha i smeltet smør og litt olje. Bland sammen og kok. (smør og olje er med på å gjøre den sprø skorpen)



Ha olje i pannen, surr finhakket løk til den er fin og gyllen på sterk varme. Finhakket hvitløk skal oppi rett før kjøttet. Venter du for lenge, blir hvitløken brent og du vil få en bismak.



Ha straks i kjøttfarsen, bland godt sammen.
Ha i tomatpurè, bland godt. Oljen og vannet fra kjøttet skal være nok til at du ikke trenger å tilsette mer veske.
Ha i den ferdigkokte ris/potet blandingen.
Bland alt til du får en lys rød/orange farge



Du skal gjennom hele prosessen ha sterk varme på platen.
Når du er ferdig å blande, setter du på et lokk, og lar hele blandingen stå og steke i 4 - 7 minutter. Alt ettersom hvor godt stekt du vil ha "skorpen".
Skru ned varmen etter ca 3 min.
Jo svartere jo bedre sangstemme :)



For å få hele herligheten på fatet, setter du fatet oppå kaserollen og vender den opp ned. Dette er enklest med en non-stick kaserolle.



Thai'en i meg klarer ikke å la agurken være. Bortsett fra det, er retten akkurat slik perserne selv spiser den. Med rå løk og youghurt naturell som tilbehør.



Velbekomme!

Oppskrift saftig cupcake

01.02.2012 @ 22:08 i Mat og drikke 7 kommentarer

Nå blir det litt mye cupcake prat her, men jeg fikk så mange fine tilbakemeldinger på bildene og blant dem var det en søt jente som spurte om jeg vil dele oppskriften.
Klart jeg vil, de er faktisk like god som de ser ut! Denne oppskriften er til ca 35 normale cupcakes, jeg lagde en del små og fire veldig store.



Du trenger:

7 dl hvetemel
150 gram smør (alltid skikkelig bondesmør i dette huset)
4 dl lettrømme
4 passe store egg
3 ts bakepulver
7 dl sukker
1,5 dl kakao
2 ts vaniljeekstrakt
3/4 dl melk



Slik gjør du:

Smelt smør i en kjele og avkjøl.

Skill eggene. Bland eggeplommer, sukker og halvparten av smøret. Rør ut kakaoen i resten av smøret og bland inn i røren.

Rør inn vaniljeekstrakt og rømme. Bruk en god visp eller en kjøkkenmaskin for en jevn og fin røre

Sikt inn hvetemel og bakepulver. Ha i melken og bland godt til en klumpfri røre.

Pisk eggehvitene stive. Vendes forsiktig inn i resten av røren.

Fyll i formene. Jeg fyller alltid de store formene nesten helt til topps, da får man den typiske "cupcake-toppen". I vanlige muffinsformer må du selvsagt passe på at det ikke renner utover.

Stekes nederst i ovnen på 175 grader i ca 20 minutter.



Smørkrem av eggedosis:

Du trenger:

400 gram sjokolade (jeg ELSKER hvit sjokolade i denne glasuren)

200 gram melis

200 gram smør



Slik gjør du:

Pisk egg og melis til eggedosis.

Smelt smør. Brekk opp sjokoladen i små biter. Ha sjokoladen oppi smøret og la den smelte. Bland godt, bruk svak varme slik at det ikke svir seg. Avkjøl.

Ha sjokolade/smørblandingen oppi eggedosisen. Kjær den i med en slikkepott slik at du ikke slår ut luften av eggedosisen.

Avkjøles på benken i 3-4 timer.



Psst:

Glasur og diverse topping vil bli enda bedre om du lager den dagen før og lar den stå i kjøleskapet over natten.

Eggedosis blir best med romtempererte egg, det samme gjelder resten av ingrediensene, om alt er romtemperert blir allting godt!

Velbekomme!



My sunday affair

08.01.2012 @ 22:51 i Mat og drikke 4 kommentarer

Må nesten le litt av meg selv, jeg liker egentlig ikke eplekake, eller frukt generelt som er varmebehandlet sammen med andre matvarer. Min mann dermot, elsker det.



Med nok sukker, kardemomme og kanel, kan jeg smake litt, men da den være lun altså



Nyttårsfortsett anyone?







Jeg lagde 2 kaker.





Så det er bare å komme på besøk før mannen spiser opp. Imorgen må resten av eplene i ilden. Eplepai?

Noen spurte om "før - etter" bilder av stuen. Knipset ikke så mange før-bilder når det var på sitt verste, men jeg skal prøve så godt jeg kan i morgen. Jeg elsker at dere er inntresert, keep going!
Nå: Løvenes konge og en kopp te.

Laksesalat

28.12.2011 @ 11:59 i Mat og drikke 0 kommentarer

 

Etter all julematen føler jeg det er på høy tid med noe friskt og fisk i systemet. Ingrid-frysen inneholder mye fisk, og i skrivende stund ligger det en hel 4 kilos ørret og koser seg. Mannen er på jobb, konen har fri og det vil si jeg kan lage hva jeg vil til frokost. I dag ville jeg ha laksesalat.

De som har fulgt bloggen en stund vet jeg ikke er noe fan av tradisjonell norsk frokost og brød. Dette fører til at spiskammeret mitt alltid inneholder alternativer.  Det handler om å bruke det en har tilgjengelig der og da, og gjøre det til et utsøkt måltid og en god start på dagen. Dette brukte jeg i dag, og dette er standard-varer man alltid finner i mitt varesortiment.



Det skal ikke mer til for å få salaten litt mer spennende. Frøene gir deg tyggemotstand, tomaten en rundere smak. Resten av hemmeligheten ligger i krydring og dressingen.

Dette trenger du:
- 1 rapid-salat (bruk det du har)
- 3 tomater
- saft av sitron eller lime (helst ferskpresset)
- ½ agurk
- 1 stor løk
- 1 neve med gresskarkjerner og sesamfrø (igjen, bruk det du har)
- 5 fedd hvitløk (jeg er hvitløksdronning, bruker du hvitløkpresse blir det en mer intens smak)



- Litt kesam og youghurt naturell (alt ettersom hvor mye dressing du ønsker å lage)
- Krydder.  Jeg har brukt paprika, sitronpepper, svart pepper, cumin og karri.



Dette gjør du:
Salat

- Krydre laksen slik du vil og stek den. Jeg foretrekker folie, men som dere ser, var jeg tom. Haha.



-Avkjøl.
- Kutt opp salat, tomat, agurk og løk.



- Bland laks, gresskarkjerner og grønnsaker i en salatbolle



Dressing
- Skrell av skallet på agurken dersom du ikke liker det, og riv den opp på den groveste siden av rivjernet.



- Ha oppi hvitløk


- Kesam er fastere enn youghurt, de er også forskjellig på smak, jeg bruker mest kesam og bruker youghurt naturell for å få den mer flytende. Bruk kesam som base, og spe på med youghurt når du synes du har fått en passe flytende dressing.
- Ha oppi kesam/youghurt blandingen i agurk, hvitløk og sitronsaft.
- Krydre (husk å smake underveis)




- Bland sammen



God frokost eller lunsj :)





Vil dere egentlig  vite hvordan været er i Bergen idag? :(

Oppskrift frørundstykker

26.12.2011 @ 11:23 i Mat og drikke 0 kommentarer

Det er ikke mye brød jeg liker, spiser jeg brød er det veldig små mengder. Jeg driver ikke med noe lavkarbo men det ligger vel i blodet da jeg er halvt fra Thailand og er oppvokst med ris og fisk istedenfor brød, poteter og kjøtt. Kall meg gjerne merkelig, men jeg har mye mer sansen for rundstykker enn brød, selv om det ofte kan være akkurat samme deigen.

I disse juletider er det en del halvfin og fin deig som brukes mens jeg til hverdags bruker mye grov rug og spelt.
Disse rundstykkene er utrolig saftige og gode. Du kan lage dem som brytebrød ved at du setter dem tett sammen når de skal heve, eller la dem heve hver for seg.

Liker du ikke frø, lar du være, frøene gjør de ihvertfall utrolig dekorative å sette på bordet.

Deigen
- 7 1/2 dl skummet kulturmelk
- 50 g gjær
- 2 - 3 gulrøtter
- ca. 2,4 liter hvetemel
- 75 gr smør, romtemperert eller smeltet (jeg bruker alltid skikkelig smør når jeg baker)
- 3 ss honning
- 3 dl cottage cheese eller kesam (jeg brukte en blanding da jeg ville bli kvitt de halvfulle begrene)
- 1 ts salt



Til strøing
Er du som meg, og alltid har frø i skapet, bruker du det du har, jeg har brukt
5korns - blanding, gresskarkjerner, sesamfrø og linfrø. Men anbefaler også blå valmuefrø og solsikke frød.



Dette gjør du
-Varm melken til 37 grader (fingervarmt/lunkent) og løs opp gjæren i melken.



-Gulrøttene (som også kan sløyfes) raspes på den fineste siden av rivjernet.
-Bland alle ingridiensene og elt i 5 minutter.

Dette er en passe stor deig, jeg pleier å doble den da jeg fryser ned en del. Anbefaler ikke å elte en dobbel oppskrift for hånd!



Etter 5 min elting hever du deigen på et lunt sted under et klede til dobbel størrelse. Det tar 30 - 40 minutter.



- Hvelv så deigen på et melet bakebord og del den i 32 emner (alt etter hvor stor du vil ha dem, husk at de skal etterheves).



- Pensle bollene med vann og rull dem i en av frøtypene.




- Etterhev rundstykkene i ca. 20 minutter.
- Stek dem midt i ovnen på 225 grader i 12 - 15 min.

Hvis du lager brytebrød, steker du det på en lavere rille i ovnen i 18 - 20 minutter.

Lykke til og velbekomme




Girls night again

11.01.2011 @ 07:07 i Mat og drikke 3 kommentarer

Ahhh. Er det noe jeg elsker så er det å være sosial. Med disse jentene her er man garantert en vellykket og latterfull kveld.

Forrige torsdags kveld tok vi turen ut for en bedre middag med deilig drikke til. Steakers ligger flott til på bryggen og byr på et maritimt, men samtidig moderne og en intim atmosfære.




Krigsmaling (les: sminke) på og klar for en kveld med jentene.



Fra venstre: Christel, Renate , Elise

Meg og Cathrine er matmoms og bestilte forrett.





Scampi med ruccola-salat og hvitløks-aioli


Fra venstre: Cathrine, meg Sara


Vakre, sprudlene Sara, som vi ser altfor sjelden. Skjerpings!




Fra venstre: Cathrine, meg Sara



Renate koser seg



Min hovedrett. Hjort, sjekk de supersøte gulrøttene..





Steakers er kjent for sin creme brule, den er FANTASTISK, sammen med appelsin, glasserte bjørnebær og pæresrobet!


Og når du trodde det var ferdig





Irish coffee. For sterk etter min smak, skal ha for god whiskey, men cathrine tok knekken på denne tilslutt. Hun tåler litt mer enn meg. Haha!




Veldig mye gjenskinn i vinduet, men ute haglet det, det snødde, blåste og det var lyn og torden. Jeg fikk helt ro i sjelen!

Legendarisk kveld jenter!

En jentekveld med Ingrid

10.01.2011 @ 11:57 i Mat og drikke 2 kommentarer

Husker dere da jeg lagde sjokolade-moussen en helt vill tid på døgnet?

Dette var dagen før jeg skulle ha pinnekjøtt kveld hos meg.. Jeg føler jeg ALLTID er heldig med sånne kvelder. Ute høljet det ned med sludd og det blåste kraftig.. Stemningen i mitt sinn blir da upåklagelig, og resten går da automatisk knirkefritt!













Just dance og Elise som aldri vant :(


Tror det er nok kålrabi stappe... Kokte i 4 omganger.


Juleduken er på og bryllupsserviset fikk sin debut


Stemning etter dessert


De som ikke spiser pinnekjøtt, får biff med peppersaus. Hos Ingrid skal man ikke gå tomhendt hjem!




Vakre Elise!

Sjokolademousse klokken altfor tidlig

09.12.2010 @ 14:26 i Mat og drikke 2 kommentarer

Når man stadig er på farten, er det å bruke tiden man har på kjøkkenet flittig. Imorgen står det pinnekjøtt på menyen, desserten blir sjokolademousse. Hvorfor? fordi jeg er elsker sjokolade, og det gjør jentene mine også. Siden det ikke er julaften uteblir multekrem/riskrem. Det er lov å lage sin vri i adventstida.

Jeg er strålende fornøyd med morgenes innsats på kjøkkenet. Og det er en fryd og holde på med det snøfall over hustakene - i love it!

Denne moussen er ganske mektig, det skal derfor ikke være overkill i en porsjon. En god regel er at du bruker halvparten av det du hadde tenkt å fylle porsjon-skålen med. Er du av den sparsommelige typen kan du helle alt i en serveringsskål.

Jeg liker å skjemme bort gjestene mine og porsjonerer derfor moussen, og legger over en lekker pynt. Siden jeg elsker å pynte over alt!

Ca 3 dl fløte, piskes til en myk krem. (Jeg har ALLTID vispet mousse-krem for hånd)




Igjen: pisk for hånd




Sett den kaldt, nå kan jo balkongen brukes som kjøleskap. Pass på at det ikke fryser.



Ca 350 gram kokesjokolade (jeg bruker den mørke for smakens skyld).

Smeltes i vannbad ved svak varme, rør forsiktig om avogtil.



6 Eggeplommer røres sammen med sjokoladen


4 eggehviter, piskes stiv med melis

Ekstra sjokolade for ørlitegranne tyggemotstand.




bland sjokolade, melisblanding og eggeplommer for seg selv, og vend inn kremen (som ikke skal være frossen, hehe)



Hvit sjokolade smaker fantastisk, og hever nivået et hakk da den er vanskelig og jobbe med. I denne sammenheng har jeg laget en stripe på hver porsjon for både smak og finessen sin skyld.



Porsjoner moussen. Ja, jeg elsker rosendahl!

 










Pyntet med sitronmelisse, bringebær, mørke sjokoladeblonder (som jeg har laget selv) hvite og mørke sjokoladebiter.

Settes kaldt 1-2 timer før servering. Kan fint stå 1-2 dager på kjøl før servering.

Jada, så hvordan så deres morgen ut idag klokken 06:30? Hihi...

 

Thai quisine

24.11.2010 @ 06:50 i Mat og drikke 0 kommentarer

Det er mange rundt i min vennekrets som stiller spørsmålstegn angående mine kokeferdigheter hver gang jeg inviterer til et måltid eller 8.

Jeg prøver å forklare dem gang på gang at jeg faktisk bare er halvt fra Thailand, og er født og oppvokst i Norge.

Den thailandske og norske quisine er som olje og vann, eller skal vi si ris og potet?



Å drive med/lage thai mat i Norge er ikke bare bare, jeg forbinder thai mat med smakene man får når man spiser i Thailand. For å få til det må det være perfekt krydring av krydre som ikke finnes i Norge, marinering og smaksløker som kan sanse perfeksjonisme.

I thailandsk kokekunst brukes det mye kylling og sjømat, her er det ikke snakk om at innbyggerne og lokalbefolkning går på super?n og kjøper kyllingfilet og toro poser.

I motsetning til Norge vil man omtrent ikke finne en eneste frysedisk når man entrer dageligvarehandelen, og hvis den er der, så inneholder den i hvert fall ikke annet enn iskrem.

Take-away i Thailand er ikke det vi forbinder med take-away her i Norge. I Norge brukes det ferdig produkter for å lage basis for diverse sauser osv, De fleste take-away kjeder er i tillegg fast food-kjeder og det blir derfor minimalt med ferskvarer.

Take-away i Thailand derimot, er råvarer som mest sannsynlig ble slaktet/fisket timer før det gikk i gryten, basis til sauser lages av nydelige urter og grønnsaker, kokkene koker på det natten før, slik at det virkelig skal smake. Dette gjør at mange av innbyggerne egentlig ikke trenger et kjøkken i huset sitt, i de indre strøkene er faktisk kjøkken et luksus, dere skjønner at jeg vil frem til at thai folket alltid kjøper mat ute og at det er helt normalt.





Man skal reise lenge, om ikke for alltid for å matche kokekunsten thai folket har opprettholdt i generasjoner.

De har en enorm respekt for råvarer som jeg så gjerne kunne ønske vi nordmenn kunne tatt mer innover seg, jeg skjønner det heller mer mot en kultur sak, da jeg vet det er et fåtall som bare kan kjøpe en ny kylling om ting skulle gå skeis, men vi trenger ikke sløse fordi.

 

I 2008 tok jeg med meg mannen på andre siden av jordkloden for en ferie i dette vakre landet, der var vi og spiste på en fancy gourmet restaurant, hvor jeg fikk en a-ha opplevelse uten like.

Denne super fancy og dyre (til å være Thailand) viste seg å være den mest skuffende restauranten jeg noen gang hadde vært på.

Fin utsikt, fint interiør, upåklagelig service og nydelig dessert. Når man bladde i menyen hadde de mange retter fra forskjellige land og verdensdeler. Thailand var selvfølgelig med og det var en underkategori som het "street food". Der var det 8-9 retter som er velkjente her i Norge men også som lokalbefolkningen kjøper og lager mye av.

Så mye mangel på smaker og utvannede greier har jeg ikke vært borti siden jeg ble ammet..

Det var ikke uten skepsis jeg bestilte disse rettene, for man får faktisk ikke servert dette andre steder enn på gaten og på matmarkedet. Jeg har aldri i mine 20 år funnet disse rettene på en restaurant, (derav navnet "street food" i menyen), rettene var et bevis for at det kanskje er en grunn til nettopp det..

Innimellom skuffelsen var det også et stort snev av en lettelse og stolthet, lettelse fordi jeg fikk erfare at uansett hvor fancy en restaurant er, og hvor fin dandert tallerken de serviceinnstilte servitørene serverer deg, bør det siste du skal forvente at det på tallerkenen din lever opp til forventingene, og stolthet fordi jeg har en tilknytning til et land som ikke bare er fantastisk på alle andre mulige måter, men fordi kokkene av "street food" får den skryten., generelle omtalen og ryktet de fortjener.





Det eneste de gjør er koke og tilberede, veldig mange av dem rett fra en matvogn med 2 kokeplater, en gasstank, en stekepanne og 8 kasseroller som har gått i arv fra generasjon til generasjon. De har ikke noen andre som jobber for dem, det er ingenting som heter sjef eller overordende, om de er 2 i kokingen er de enten venner eller i familie.

Når maten blir verdenskjent av dette uten noe utdannelse innen kokekunst eller form for utdanning overhode, kalles ikke kokkene for talentfull, dyktig eller populær.

De har en lidenskap.

hits